Schets van de uit te voeren verplaatsingen (bron: Rijkswaterstaat via De Telegraaf)
Utrecht - Hoe verplaats je een kazemat (bunker) van 1.2 miljoen kilo in zijn geheel naar een nieuwe plek? Belangstellenden kunnen woensdag (22/02/2017) getuige zijn van deze operatie. De kazemat Vreeswijk-Oost bij de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal wordt dan 150 meter verschoven. Volgens Rijkswaterstaat is het een unieke operatie, waar iedereen mag bij zijn.
De verplaatsing van de bunker is nodig voor de bouw van de derde kolk in de Prinses Beatrixsluis en verbreding van het kanaal. De bunker wordt op een zogenoemd draagportaal getild en vervolgens op karretjes via een speciale baan naar de nieuwe plek gereden.
De kazemat is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de historische verdedigingslinie uit 1815 waarbij stukken land onder water konden worden gezet bij een vijandelijke inval. De linie is een rijksmonument en is genomineerd als Unesco Werelderfgoed.
In totaal moeten drie kazematten, een schutsluis en twee palengroepen uit de linie worden opgeschoven.
Verplaatsing kazemat verliep op rolletjes
(22/02/2017)
Origineel: :www.telegraaf.nl
UTRECHT - De verplaatsing van de kazemat Vreeswijk-Oost bij de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal is woensdag voorspoedig verlopen. De 1,2 miljoen kilo zware bunker werd over een afstand van 150 meter naar een nieuwe locatie gebracht.
Het is allemaal goed verlopen”, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat na afloop van het project. Het was volgens hem nog even spannend, omdat het nogal hard waaide. Maar de windkracht en de regen vormden geen probleem. Ook niet voor de naar schatting 2500 belangstellenden die de ’unieke operatie’ van dichtbij wilden meemaken.
De verplaatsing van de bunker was nodig voor de bouw van de derde kolk in de Prinses Beatrixsluis en verbreding van het kanaal. De bunker werd op een zogenoemd draagportaal getild en op karretjes via een speciale baan naar de nieuwe plek gereden.
De kazemat is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de historische verdedigingslinie uit 1815 waarbij stukken land onder water konden worden gezet bij een vijandelijke aanval.
Ook deze foto's van de effectieve verplaatsing, bereikten mij ondertussen. Jammer genoeg kreeg ik al eens de vraag de eerder geplaatste foto's opnieuw te verwijderen omwille van gevreesd gezaag over copyright. Onderstaande foto's zijn van dezelfde werken maar ik ontbreek wel tot mijn spijt de naam van de originele fotograaf. Als de fotograaf van dienst ze mij alsnog weet door te spelen, plaats ik zijn naam met plezier als bron. (Foto's Replica)